2021-02-19 08:05:17• hírek • Szatmár.ro

Polgármesteri Hivatal: Súlyos hiba lenne a munkálatok leállítása

A Romániai Építészek Rendje (OAR) és a Romániai Építészek Szövetsége (UAR) a napokban közös levélben fejezte ki tiltakozását, a Szatmárnémeti új központjának felújítása érdekében, tavaly októberben megindított munkálatok ellen.

A szakmai szervezetek a beruházás leállítását kérik, arra hivatkozva, hogy bizonyítékokkal tudják alátámasztani, hogy az új központ a város történelmi építészeti műemléke, amely építészeti védettséget érdemelne. Ennek érdekében hajlandóak lennének a műemlékvédelemnél is közbenjárni, viszont ehhez, arra volna szükség, hogy amíg zajlik a procedúra nagyjából egy évre leálljon a munka.

A szakmai szervezet február 16-án benyújtott tiltakozó levelére február 18-án reagált a polgármesteri hivatal. Állásfoglalásában az önkormányzat rámutat arra, hogy a beruházás terveit már jóval a finanszírozást biztosító európai uniós pályázat elnyerése előtt, többször is ismertették a közvéleménnyel, úgy a médián, mint a közösségi platformokon keresztül. Tehát amennyiben bárkinek bármilyen szakmai ellenvetése támadt, annak 2017 óta lett volna ideje és alkalma azt jelezni, illetve a projekt felülvizsgálatát szorgalmazni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a beruházás nem csorbítja az új központ épített örökségének jellegét, hiszen a teret határoló épületeket nem érintik a munkálatok, csupán az Október 25-e tér lesz az, amely új, 21. századi köntöst ölt magára. A tér az elmúlt évtizedekben egyre leromlott, és a városnapi koncerteken kívül nem igen nyújtott túl sokat a város lakói számára. Ezzel szemben a felújítás olyan céllal is történik, hogy a tér vonzó közeg lehessen a városlakók számára, egy olyan hely, amely kellemes időtöltés helyszíne lehet. Az új szökőkút, a kialakított zöldövezetek vonzóvá, családbaráttá teszik majd a közigazgatási palota, a művelődési ház és a Somesul áruház által körülölelt területet.

Ugyanakkor a beruházás leállítása pedig hatalmas hiba lenne, hiszen ezzel az európai unió által biztosított finanszírozás elvesztését kockáztatná a város. A szatmáriak ez esetben mintegy 33,36 millió lejtől esnének el.

Kereskényi: Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, hogy gúnyt űzzenek a szatmáriakból

A témával kapcsolatban szerkesztőségünk megkeresésére Kereskényi Gábor polgármester is megszólalt, aki úgy nyilatkozott, hogy az egész hátterében nem áll más, mint olyan érdekcsoportok aljas támadása, amelyek szerettek volna szerepet vállalni a kivitelezésben, viszont ahelyett, hogy részt vettek volna a közbeszerzési eljáráson, most szakmai köntösbe burkolódzva, álértelmiségieket fellármázva próbálják aláásni a polgármesteri hivatal munkáját.

„Mélységesen felháborítónak tartom, hogy egy olyan tér, amit hagytak leromlani és hagytak 30 éven keresztül az enyészet martalékává válni, most egyszerre egyesek számára hirtelen fontossá válik, pont akkor, amikor ezt az önkormányzat szeretné uniós forrásokból felújítani. Ahogy azt az állásfoglalásunkban is megfogalmaztuk, a régi szökőkút helyett lesz egy modern, új szökőkút, medence nélkül, a talaj szintjén, fénnyel, zenejátékkal, és megpróbáljuk ezt a teret közelebb hozni az emberekhez. Ez a tér arról szólt, hogy anno Ceausescu a közigazgatási palota erkélyéről szónokolhasson a népnek. Viszont egy térnek 2021-ben nem ez a funkciója. Szeretnénk ezt visszaadni a szatmáriaknak. Ne legyen ez egy átjáró, hanem váljon egy olyan kedvelt helyé, ahová szívesen járnak az emberek. Ezt célozza meg ez a beruházás is. És azok, akik ezzel játszanak, azok borzasztóan felelőtlenek, ugyanis itt uniós támogatásokról van szó, nem sodorhatjuk veszélybe ezeket. Sőt azt se felejtsük el, hogy az új központ felújítási tervének részét képezi egy, a Szamoson átívelő gyalogos-kerékékpáros híd is” – magyarázta a polgármester, aki hozzátette: „Lehet egy tervről vitatkozni, sőt, ennek meg is volt az ideje, amikor ez a beruházás közvita tárgya volt, viszont immár öt hónapja zajlik a kivitelezés, tehát ez a támadás egy felelőtlen és komolytalan hozzáállás tanúsága. A projekt minden engedélyeztetésen átment, a műépítészek szaktestülete rábólintott, nincs miről vitatkozni”.

A beruházás tehát úgy tűnik tartani fogja megkezdett ütemét, hiszen a kivitelezőnek 2022. májusáig kell befejeznie a bicikliúttal, zöldövezetekkel tarkított, új szökőkúttal ellátott tér teljes felújítását.







Kereskényi: Nem fogják többé parkolónak használni a teret a városháza alkalmazottai!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: